Constatare deces si eliberare certificat constatator

Importanta si Procedura Constatarii Decesului: Ghid pentru Intelegerea Unui Moment Sensibil

Vestea decesului unei persoane dragi este poate printre cele mai triste si dificile din cate pot exista. Fie ca este o veste care vine ca un soc, fie ca este o veste care ne destabilizeaza emotional, aceasta veste nu are cum sa nu impacteze echilibrul oricarei persoane. Familia indoliata intr-un astfel de moment nu isi doreste nicidecum sa se ocupe de formalitati si diferite proceduri.

Insa este absolut necesar ca in vederea pregatirii ceremoniilor funerare sa fie constatat decesul si sa se elibereze un certificat constatator. Procedura constatarii decesului reprezinta procesul oficial prin care un medic autorizat sau o alta autoritate din domeniul medical certifica faptul ca o persoana a decedat. Fara aceasta procedura nu se poate efectua inregistrarea oficiala a decesului si continuarea anumitor formalitati legale si administrative care trebuie intocmite pentru a putea incepe pregatirea ceremoniei de comemorare si de inhumare.

 

Constatarea decesului de catre o autoritate medicala este importanta din mai multe aspecte

  • Confirmarea legala – Certificatul de deces poate fi obtinut doar in urma acestei proceduri, iar acest document legal este obligatoriu pentru a putea continua cu pasii administrativi legati de deces, asa cum sunt procedurile de inregistrare la oficiul de stare civila a decesului unei persoane sau procedura de administrare a mostenirii.
  • Respectul in raport cu persoana decedata – Constatarea decesului este inclusiv o procedura care denota respect pentru defunct, dar si pentru familia indoliata. La constatarea decesului personalul medical are in vedere daca toate masurile posibile au fost luat pentru ingrijirea si confortul defunctului.
  • Sprijin pentru familia indoliata – Constatarea decesului inseamna si o maniera de a oferi sprijin emotional pentru familie si apropiati prin faptul ca se ofera indrumare in acest moment foarte dificil.

Procedura de constatare a decesului

Constatarea decesului implica respectarea unor etape. Prima este examinarea medicala de catre un medic care evalueaza daca exista semne vitale precum respiratie si batai ale inimii. Urmeaza etapa de stabilire a cauzei decesului, atunci cand este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare pentru stabilirea cauzei decesului.

In cele din urma este etapa finala in care in urma constatarii decesului se va elibera un certificat de deces. Acest certificat semnaleaza cauza si atesta faptul ca persoana a decedat. Chiar daca este un moment dureros pentru familia indoliata, aceasta procedura este un semn de respect la adresa defunctului.

Constatarea decesului este inclusa in pachetul de servicii funerare oferite de firma noastra specializata in astfel de servicii.